Сряда, 27 Ноември 2019 19:38

  Новина в аванс: Увеличават бюджета и обхвата на помощта за съхранение на плодове и зеленчуци

  Бюджетът ще бъде увеличен малко над два пъти

  Новина в аванс: Увеличават бюджета и обхвата на помощта за съхранение на плодове и зеленчуци
  Земеделското министерство ще удължи обхвата на държавната помощ за съхранение на плодове и зеленчуци до 2021 г. Бюджетът по мярката ще бъде увеличен с 15 млн. лева допълнителни средства, научи Агри.БГ.

  Увеличават с милион лева бюджета по схемата за съхранение на плодове и зеленчуци?
  Първоначалният вид на държавната помощ, която беше одобрена от Европейската комисия на 01.04.2019 г., бе със срок на прилагане до края на 2020 г. и с нотифициран максимален бюджет за периода - до 7,2 млн. лева.

  “Благодарни сме на министър Танева, че увеличи двойно бюджета по програмата, както и удължи срока на действие на държавната помощ. От големия интерес още в самото началото се вижда, че производителите на плодове и зеленчуци имаха нужда от подобно подпомагане”, заяви Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и биоягодоплодните (БАМ-Я) пред Агри.БГ.

  Самата идея за схемата дойде от бранша и беше разработена заедно с браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“.

  ДФЗ отпусна още 3 млн. лв. подкрепа за плодове и зеленчуци

  Това не е първото обмисляне на промяна в схемата, още в средата на месец юни, ресорното ведомство обяви, че има готовност да увеличи с близо 1 млн. лева бюджета по помощта, отново заради големия интерес по схемата. Тогава към 10 юни бяха подадени 55 проекта, за които бюджетът надвишаваше първоначалния определен такъв.

  Удължаването на обхвата и увеличаването на бюджета по държавната помощ бяха дискутирани на среща между бранша и земеделския министър Десислава Танева, заедно със зам.-министър Чавдар Маринов, Дора Ненова, директор дирекция “Държавни помощи”, Петър Кировски, директор дирекция “Растениевъдство”.

  По време на срещата стана ясно още, че се обмислят варианти за допълнителни съоръжения и материални активи за разширяване на програмата, в посока защита от неблагоприятни климатични промени.

  Прочетена 1813 пъти
  © 2017-2024 Сдружение "Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните". Всички права запазени.