Четвъртък, 26 Март 2020 19:22

  Производители предлагат плащане на държавна помощ в аванс

  Производители на плодове предлагат държавната помощ за първична преработка в растениевъдството да се изплаща предварително - при одобрение на проектите, а не след изпълнението им. Това поискаха от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) в свое писмо до министъра на земеделието Десислава Танева.

  Според схемата субсидията в размер на 50% от инвестицията се изплаща след изпълнение на проектите, които са получили одобрение. Те са с максимален срок от 9 месеца и след доказаното им реализиране се възстановява половината от сумата.

  Общият размер на държавната помощ за първична преработка на растениевъдна продукция е 18 млн. лв. По нея тази година бяха получени предложения от производители, които заявяват подкрепа, на стойност над 16 млн. лв.

  "Ако тези средства бъдат изплатени сега на производителите, а не след края на проектите, те ще могат на момента да се вложат в машини и материали и така да подкрепят българския бизнес в този труден момент", обясни Божидар Петков.

  Браншовата организация ще отправи това предложение още на следващия консултативен съвет на сектора, който ще се състои на 27 март. То идва във връзка с нестабилната обстановка, свързана с коронавируса.

  При одобрение от ресорното ведомство, авансовото плащане ще се организира при спазване на всички правила на Държавен фонд "Земеделие", уточняват от БАМ-Я. Ще се гарантира сигурността на доставчиците на суровини, материали и техника за заявените инвестиции. То ще даде допълнителен стимул за бърза реализация на заявените проекти, смятат браншовиците.

  От Асоциацията предлагат още да се отпусне държавна помощ за покриване на разходите на прибрана, но непродадена продукция. В страната има огромно количество на хладилни съоръжения, които са почти празни, обясняват те. Може да бъде подготвен списък с такива фирми с възможност за временно съхранение на плодове и зеленчуци, както и с цените за това съхранение и на тази база да се разработи схема за подкрепа.

  Производителите дават още една идея за подкрепа на сектора. Да се разработи държавна помощ за земеделски производители, които осигуряват продукция за консервената и преработвателната промишленост. Тя ще попълва държавните запаси от храни и ще ги съхранява за по-дълго време, ако е необходимо. Всички тези мерки може да се направят като временни с цел преодоляване на кризата и осигуряване на устойчив продоволствен ресурс, предлагат от БАМ-Я.

   

  източник: AGRI.BG (https://agri.bg/novini/branshovitsi-predlagat-predvaritelno-izplashtane-na-darzhavna-pomosht)

  Прочетена 1734 пъти
  © 2017-2024 Сдружение "Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните". Всички права запазени.