Петък, 01 Септември 2023 19:39

  Фестивал на малината - Попово 2023

  Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Ви кани на

  VIII-мо Национално специализирано  изложение за ягодоплодните и на

  Фестивал на малината - Попово 2023

  Събитията ще се проведат на 15 и 16 септември 2023 г. В гр. Попово, централен площад.

  Те са организирани в партньорство с Министерство на земеделието и храните, ДФ "Земеделие" и Община Попово.

   

  ПРОГРАМА:

  15.09.2023 г. (петък)

  09:00 – 10:00 ч. Регистрация на участниците – изложители и производители на малини и ягодоплодни - Централен площад - град Попово.
  12:00 – 12:30 ч. Официално откриване на изложението от Министъра на земеделието и храните. Приветствие към участниците от Кмета на община Попово и председателя на БАМ-Я.
  12:30 – 13:00 ч. Разглеждане на изложението от официални лица от МЗХ, Държавен Фонд Земеделие, Областни представители на Дирекции Земеделие и ДФЗ, Напоителни Системи ЕАД, Служба за съвети в земеделието от Област Търговище, Разград, Шумен и др.
  – Представяне на свежи плодове от ягодоплодни култури на производители от региона и страната;
  – Представяне на тематични традиционни храни, сокове, мармалади, вина и безалкохолни напитки и други производни от ягодоплодни домашно производство;
  – Конкурс за домашно приготвено сладко от малини;
  – Изложение на кулинарни изделия с малини и ягодоплодни, приготвени от местни ресторантьори с продукти дарени от членовете на Асоциацията;
  – Представяне на модерни машини, техники, технологии, малинокомбайни, системи за поливане, нови сортове и други пряко свързани с производството на ягодоплодни.

  13:00 – 14:00 ч. Пресконференция с Министъра на Земеделието и храните и екипа му и експерти от ДФЗ с кратка разяснителна инфор-мация относно новия програмен период, нови мерки и програми, нови изисквания и условности към малинопроизводителите и производителите на ягодоплодни като специфичен бранш.
  Дискусия по конкретни въпроси на Земеделски производители в малинопроизводството в Попово и в страната свързани с войната в Украйна и създалата се криза в Европа на всички нива като пазари, енергоносители, торове горива и мерки за защита на производи-телите от ниски изкупни цени и високи разходи за производство (в Дом на културата „Димо Коларов“).
  15:00 ч. Посещение на официалните лица и малинопроиз-водители в най-голямото и модерно хладилно предприятие в областта „Родина Агро“ АД.
  15:30 ч. – 17:00 ч. Презентация на Националната служба за съвети в земеделието, консултантски и търговски фирми дискусии за ефективно и печелившо производство на малини и диверсификация на стопанствата за намаляване на риска и увеличаване на доходите
  (в Дом на културата „Димо Коларов“);
  16:00 ч. Детски работилници – пленер за детска рисунка „Аз обичам малината“, за изработване на ароматни сапуни, работа с гипс;
  18:00 ч. Фолклорна програма с участието на изпълнители и състави от община Попово
  Детски анимации и щуротеки.
  Награждаване на участниците в Националното изложение.

  Празничен коктейл от Община Попово за малинопроизводителите и участниците в Националото изложение.


  16.09.2023 г. (събота)

  10-00-14.00 ч. Посещения на полета и оранжерии с ягодоплодни в региона на град Попово;
  Представяне на машини, техники и оборудване за поливане и борба с градушките.

   

  Прочетена 683 пъти
  © 2017-2024 Сдружение "Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните". Всички права запазени.