Понеделник, 25 Юли 2022 14:38

  Седмо национално специализирано изложение на ягодоплодните - Лозница 2022

  Земеделският министър д-р Иван Иванов заедно с председателя на Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков и кмета на Лозница Севгин Шукри откриха VII-то Национално специализирано изложение на ягодоплодните, което събира производители от цяла България и е част от традиционния Фестивал на малината 2022 в град Лозница.
  Сред официалните лица бяха и заместник областният управител Драгомир Златев, заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев, директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Иван Борисов, директорът на ДФ “Земеделие“ - Разград Ана Михайлова.

  На откриването на изложението министър Иванов подчерта, че малините са един от продуктите с положителен нетен експортен баланс от сектора на плодовете в страната. „Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните съдейства за развитието на ефективно производство на тези култури чрез подобряване на пазарната и технологична инфраструктура и стратегическа инвестиционна политика, насочени към постигане на европейските стандарти в дейността на земеделските стопани и в съответствие с най-добрите екологични практики“, допълни аграрният министър.

  Той констатира, че през последните години в България при малините се наблюдава устойчивост на плододаващите площи, като за реколта 2022 г. те са 18 160 декара при обрани до момента 1900 декара, от които са получени 500 тона. Министърът уточни, че през миналата година количеството на преработените малини съставлява 2,9% от всички преработени плодове и възлиза на 2840 тона, а броят на преработвателните предприятия в страната е 38.

  „През 2022 г., във връзка с увеличените разходи, свързани с производство на първична земеделска продукция, се приложи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие от COVID-19“, припомни министърът на земеделието Иван Иванов. Той допълни, че с оглед противодействие на негативното влияние от войната в Украйна и наложените санкции се предприемат действия от страна на Министерство на земеделието по изготвяне на мярка за подкрепа, съобразно одобрената от ЕК Временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи в подкрепа на икономиката.

  Относно новия програмен период министърът на земеделието заяви, че Министерство на земеделието полага всички усилия да улесни малинопроизводителите при кандидатстване по отделните мерки и програми, като очаква активност и от тяхна страна за по-пълно усвояване на осигурения европейски финансов ресурс. “По отношение на политиката на държавно подпомагане мога да Ви уверя, че тя е съобразена както с нуждите на сектора, така и с възможностите на държавния бюджет“, категоричен бе аграрният министър.

  Министърът на земеделието припомни още, че по линия на държавното подпомагане Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните е получила подпомагане за участие в изложения за периода 2015-2021 г. „През 2022 г. с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ по линия на схемата на държавна помощ „Помощ за участие в изложения“ е разпределен ресурс в размер на 70 000 лв. на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, с цел участия в изложения, едно от които е днешното“, уточни министър Иванов и увери, че екипът на Министерство на земеделието работи активно в защита интересите на земеделските стопани, за подкрепа и засилване на пазарната ориентация и за повишаване конкурентоспособността на българското овощарство и за това българските продукти да достигат до нашите трапези на достъпни цени.

  Участниците и гостите посетиха иновативни площи с немски сорт малини, който на много добре се развива на българска почва. Министър Иванов пожела успех на берачите, които като част от Изложението, участват в състезание за най-много набрани малини днес. Той посети и хладилно стопанство, специализирано в замразяване дивечово месо. Предприятието също така преработва и изнася селскостопанска от района, замразява малини, ягоди, къпини и други плодове.

   

  Прочетена 1223 пъти
  © 2017-2024 Сдружение "Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните". Всички права запазени.